Hoe werken zonnepanelen in het Brabantse klimaat?

zonnepanelen in het Brabantse klimaat

Zonne-energie is een hernieuwbare, klimaatneutrale en betaalbare elektriciteitsbron. Maar hoe werken zonnepanelen in het Brabantse klimaat? Dat wil het ‘Solar Team Eindhoven’ – een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven – weten. Momenteel werken ze aan een project onder het thema ‘zonne-energie in het wild’ en hebben ze een off-roader ontwikkeld die volledig op zonne-energie rijdt. Ik sprak met Niek Boksebeld en Niels van den Broek, de Electronics Engineers van het team, over hun onderzoek.

Het hele jaar door schijnt de zon op zonnepanelen. De hoeveelheid elektriciteit die ze opwekken is echter afhankelijk van het weer. Regenwolken kunnen bijvoorbeeld de productie verminderen. Maar als het een aanhoudende regenbui is, zal dit feitelijk de productie van uw zonne-energiesysteem stimuleren. Dit komt omdat een constante regenbui een laagje vuil of stof van uw zonnepaneel weghoudt, waardoor het het licht niet blokkeert en de opbrengst ervan afneemt. Daarom raden wij aan om een dakhark te gebruiken om de ruimte onder uw zonnepanelen schoon te maken, zodat eventuele sneeuwval ergens van af kan glijden, in plaats van dat u blijft zitten en uw paneel blokkeert.

zonnepanelen brabant

Een ander ding dat de productie van zonne-energie beïnvloedt, is de temperatuur. Tijdens de winter staat de hoek van de zon lager aan de hemel, wat resulteert in minder blootstelling aan zonlicht en dus een afname van de energieopwekking. Om dit te compenseren kan de helling van het zonnepaneel echter aangepast worden. Door deze aanpassing zullen de zonnepanelen beter reageren op het veranderende zonlicht en meer energie creëren tijdens deze kortere dagen.

Hoe werken zonnepanelen in het Brabantse klimaat?

In het verleden werd zonne-energie voornamelijk gebruikt in industriële omgevingen. Maar nu schakelen ook particuliere woningen over op zonne-energie. Deze trend wordt gedreven door de wens om geld te besparen op de energierekening en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Daartoe installeren veel huiseigenaren zonnepanelen op hun daken of in de open velden achter hun huizen. Maar een gebrek aan bewustzijn bij het grote publiek vormt nog steeds een obstakel voor de wijdverbreide adoptie van zonne-energie.

Daarom lanceren Provincie Noord-Brabant en Solliance Brabant Zonnedag, een initiatief om innovaties op het gebied van zonne-energie sneller naar de markt te brengen. Tijdens dit evenement bespreken experts hoe we samen met overheden, bedrijven en burgers onze energietransitiedoelstellingen kunnen verwezenlijken.

Zo verkleint Brabant Water haar voetafdruk en werkt zij aan klimaatneutraliteit. Het heeft zijn CO2-voetafdruk berekend en implementeert maatregelen om deze te minimaliseren. Het maakt bijvoorbeeld gebruik van efficiëntere pompen en gebruikt de optimale druk om te pompen. Ook is het bedrijf overgestapt op groene energie en stimuleert het zijn medewerkers om auto’s met een A-label te leasen.

Het is duidelijk dat de energietransitie niet kan worden gerealiseerd zonder de bijdrage van iedereen. Daarom richt de Provincie Noord-Brabant meerdere innovatiecoalities op, waarin kennisinstellingen, bedrijven en andere partners de krachten bundelen om innovaties te versnellen. Het doel is om ons te helpen de energiedoelstellingen van 2050 te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *